10 NAMA AL QURAN

Al Quran mempunyai 10 nama. Abu fadhal berkata,bahawa Allah memberi nama akan kitabnya(Al-Quran)dengan sepuluh nama iaitu:

1.Al-Quran
2.Al-furqan.
3.Al-kitab.
4.At-Tanzil.
5.Al-huda.
6.An-Nur.
7.Ar-Rahman.
8.Asy-Syifa'
9.Ar-Ruh
10.Az-Zikra.

masyaAllah

Akademi Al quran - Sharifah Khasif

BACALAH, HAYATILAH DAN FAHAMILAH MAKSUD SURAH

Sharifah Khasif

MARI MENDENGAR DAN MENGAJI BERSAMA-SAMA

surah Al-Alaq

SURAH AS SAJDAH

Surah Al-Waqiah

Hendaklah melahirkan di dalam ingatan bahawa apabila membaca Al-Quran seolah-olah berhadapan dengan Allah dan bacalah dalam keadaan seolah-olah melihat Allah S.W.T. Walaupun kita tidak dapat melihat Allah sesungguhnya Allah tetap melihat kita.

SURAH AR RAHMAN - SADAQAT ALI

HAJJ 2007 LIVE RECORDING

SURAH AL-MULK - SADAQAT ALI

" DIDIKLAH DIRI ANDA SUPAYA MENYINTAI AL-QURAN "

Arabic: Lesson 1 Part 1

Arabic : Lesson 2 Part 1

Arabic : Lesson 3 Part 1

Arabic : Lesson 4 Part 1

Arabic : Lesson 5 Part 1

Arabic : Lesson 6 Part 1

Arabic : Lesson 7 Part 1

Arabic : Lesson 8 Part 1

Arab: Lesson 9 Part 1ic

Arabic : Lesson 10 Part 1

Arabic

Learn Arabic will be continued till Lesson 16. So continue learning through You Tube, insyaAllah

Tajweed - Lesson 1

LISTEN, RECITE AND UNDERSTAND THE MEANINGS OF THE SURAH

SURAH AL INSAN

TIPS

Cara Memagar Rumah Dengan Ayat Kursi

Bagi memagar rumah dengan menggunakan ayat Kursi, sila lakukan seperti berikut:

1. Lakukan sembahyang hajat 2 rakaat.

2. Setelah selesai mengerjakan sembahyang hajat 2 rakaat, anda dikehendaki membaca ayat Kursi sekali. Semasa anda membaca ayat Kursi, ulangkan sebanyak 70 kali apabila sampai pada ayat berikut:



3. Setelah selesai mengulangi ayat yang disebutkan di atas sebanyak 70 kali, anda mestilah tiupkan di sekeliling rumah. Mulakan dari arah kanan, kemudian baru ke kiri. Apabila anda lakukan seperti berikut, Insya Allah, Tuhan akan selamatkan anda dari sebarang gangguan.

THE ARRIVALS - PART 1 (MALAY SUBSTITLES)

Thursday, October 24, 2013

Rahsia Cermin Ajaib

RAHSIA@TIPS: Pengalaman zikir dan cermin ajaib
SHARING - RCA(cermin ajaib) dan Zikir ya Wahhab
 ________
Amalan2 di atas lama dah sebenarnya saya kongsikan dan beritahu.. cuma biasalah manusia ni...kene ckp byk kali baru buat.... okeyla..ni sy kongsikan sebahagian dari pengalaman2 mereka yg mengamalkannya..saya yakin ada ramai lagi you all dah merasai MANISNYA .. AJAIBNYA kesan amalan ini
__________________________
1)Pengalaman Pn Nik Nurul Husna (anak Beeha)
alam..saya pun nak berkongsi sedikit pengalaman kecil saya ni..tgk ramai dh post keajaiban Ya Wahhab ni..masyaAllah begitu besar kalimah Allah ini..diamalkan dengan penuh keikhlasan dan kesungguhan..mmg betul keajaiban yg berlaku...Bermula pg semalam saya cuba amalakn zikir itu..tambahan pula tgh period..nk slt tak boleh..baca Ya matin2 sambil selang seli dengan Ya Wahhab..malam tadi sambil dodoi anak dalam buai...baca Ya Wahhab.. pg td sambil berFB sambil Ya Wahhab....nak buka kedai Fb pagi2..maklumla fb ktofis dah tak boleh bukak..mmg btul2 dugaan ..tak dapat nk promote waktu ofis hour..bila belah mlm br blh stsrt bukak kdai FB...
kembali dengan cerita td..wlaupun baru lagi saya amalkan Ya Wahhab tu..alhmdulillah..rezeki mmg masuk hari ni..memang tak sangka..seorang kenalan pm mntk dtg sekolah ..kwn2 dia pun nk tau psl suplement shaklee..kebetulan saya cuti sbb anak demam n pergi la kt sekolah petang tadi..dan alhmdulillah..rezeki yg saya dapat : 3 lecitihn...3 alfafa..1 cich shake..pulang dari jumpa kenalan tu..dapat lagi 2 PM di FB bertanyakan tentang set untuk turunkan berat badan n untuk nk prgnant..alhmdulillah walaupun sales saya tak selaju teman2 lain..tp saya percaya rezeki saya tetap ada...Allah maha mendengar..cuma perlukan usaha dan doa kepadaNya...;-))

2) Pengalaman Aishah ( anak beeha)
Pagi ni saya terbaca post Kak Cery MamaFaiz pasal Puteri yang konsisten buat zikir Ya Wahab. Sebelum ni saya pernah baca, tapi tak pernah amalkan. Senang cerita, berat mulut. Memandangkan sales saya slow sangat bulan ini, saya fikir why not saya cuba amalkan zikir tu. Saya tak rugi apa-apa. Kan?
So pagi ini, saya start Ya Wahab. Tapi saya tak kira pon berapa kali. Main sebut je. Tapi dalam mulut kumat kamit Ya Wahab, otak saya translate apa maksud Ya Wahab tu. 'Maha Pemberi.... Maha Pemberi...'
Tup tup, setelah beberapa hari mood saya down dek kerana takde sales, masuk beberapa sales yang buat saya tersedar. Allah itu memang Maha Pemberi...
Pagi : Set Menyusu full pack (kecuali Vitamin C)
Tengahari : Vivix 1 botol
Petang : ESP + GLA + Basic H + Alfalfa siap daftar ahli!
Sesungguhnya Allah itu Maha Pemberi kan? Alhamdulillah...

3)Pengalaman Yatie Mellon
mlm tadi first time sampai 1000x ya wahhab (slalu belum sampai dh zzzzzz atas sejadah). Hari ni training, tiba2 dpt whatsapp bertalu2..... uv satu hari ni lebih 300.... alhamdulillah.... when u believe miracle will happen.....

4)Pengalaman Sha Reza
akak...saya baru buat tadi...letak cermin kecik yg saya duk tilik muke hari2 atas meja ofis ni...sendal kat monitor..sambil cakap sengsorang, arini mesti ada sale masuk, n ada orang nak beli ngan saya.Lepas tu sambil bt2 keje sambil kumat kamit bace ya wahhab..Allah Maha memberi, guest what..tup2 ade org bt payment nak ESP...Ya Allah, mujarabnye Ya Wahhab ni...In Shaa Allah saya akan amalkn tiap2 hari.. (",)syukur..

5)Pengalaman Eizmierah (Suzie anak Farah)
Alhamdulillah, mlm smlm lepas solat isya' sy buat tahajud.. continue dengan zikir Ya Wahab (x terkira berapa kali sy sebut).. bukan lah semata2 nk dpt sale byk hari ni ye.. tp rasa nak kan ketenangan.. sbb masing2 dok ngadu SALE sy slow... sedih.. n mcm2 lagi.. Hati sy yg tenang sebelum ni jd sedikit goyah. Tapi, x kan sy nk tunjukkan reaksi Putus Harap saya pada yang mengadu kan? Never n ever lah nk tunjuk kan kita ni down juga..
so, sy zikir, sy doa.. sy minta suami sy doakan juga.. moga segalanya di permudahkan.. dan sampai lah hari ni, Kalimah Ya Wahab terus di amalkan.. Minta lah bantuan dari DIA..
Alhamdulillah, Hari ni Sale sy amat memberansangkan.. kalau pg2 td buka PM hanya 2 3 kerat je yg kata sy dh bayar, dan tu pun customer beli produk Mum N Baby, bila dah lepas jam 11, Berduyun PM kata " saya dh buat bayaran utk set shaklee ni.." "sy dh buat byrn RM840 utk vit2 ni.." dan x lupa juga, Ada yg beli alfalfa.. bukan kecik tau.. tp Alfalfa botol Besar.. belum lg beli set2 lain..Senyum sampai ke telinga, sbb dr 2 3 order yg sy dpt pg td, dah cecah ke 12 order.. dan dah selamat pun di collect incek posmen..

6) pengalaman cik puan Puteri ( anak Alin)

Seminggu dua ni sale saya agak slow. Balik dari Bangkok mood pun kureng, badan letih etc
Bila Cery cabar buat cermin ajaib, saya terima. Dia kata buat Ya Wahab 1000 kali, saya tak terus buat.Cermin ajaib ni simple kat saya. Masuk tandas je cakap dgn cermin. Berapa kali masuk tandas, banyak tu la cakap. Tapi mula2 tu rasa bangang je hahaha! Dah seminggu baru ada natural sikit, confidence bertambah.Bab zikir saya payah nak istiqamah. Awal2 dulu Ya Wahab 300 kali pagi petang tak miss. Pastu on, off, on, off.Hari ni saya nak buat 1000 kali tu. Semalam before tido dah try. Pegang tasbih sambil baring. Agak2 dapat ke 1000 kali? Haha!
Pagi tadi saya cuba lagi. Kebetulan ada training, saya dok belakang je jd coordinator. Dapat lah 1000 kali. Lega.Hari ni saya cakap kat cermin, nak orang suka iklan saya kat FB. Supaya orang tak meluat baca. Pastu of cource nak uv lagi.

Results RCA:Petang tadi, kawan sekolah rendah sekampung, tiba2 PM just nak bagitau, dia suka baca iklan fb saya,dan cakap "i am so proud of you". Pastu ada niat pulak nak join Shaklee. Dia add saya dalam.group alumni sekolah, suruh promote kat situ.

Result Zikir:Subhanallah, Alhamdulillah! Tengah lepak2 menyusukan baby, dapat order Omega sebotol, Alfalfa 2 botol, Collagen sekotak.

7) pengalaman Puan Sue Suplemen Gold ...

"...Perasan tak... dkt wall Sue Suplement Gold tadi..dlm kul 8 lebih kot.,,, kaksue POST YA WAHAB?? ..masa tu baru jer sampai umah.. x buka pc lg,,, gn hp jer..nak tahu x sbb apa?.. sbb dlm hati dan fikiran ksue hari ni.. hanya ada ayat tu jer.. YA WAHAB.. YA WAHAB.. dari pagi lps baca post Cery MamaFaiz pagi td,, hati terdetik nk cuba buat lebih 1000x hari ni... sambil buat keja kat ofis td... dok kumat kamit... sambil drive balik keja kul 7 td.. bawak laju2.. x sabar nk sampai umah.. off radio.. mulut YA Wahab... nk jugak dapatkan lebih 1000x YA WAHAB... dah CABAR diri sendiri masa sampai ofis tadi... " hari ni nk zikir Ya Wahab lebih 1000x..." alhamdulillah... rasanaya mmg dah lebih.. kikiki..Dan nk tahu???.... apa HASILNYA ??
Mlm ni..dan keebtulan org blom gaji lagi kan...:) tapi Ksue dapat order dan customer yang terus bank in mlm ni.. utk dapatkan brg hari Khamis dgn pos esok.. :)

Set APa?

FULL SET HAMIL + PANTANG + MENYUSU (set 3 in 1) + 2 ESP
ESP x 2 + PERFORMANCE DRINK + OSTEMATRIX 2
ALFALFA LARGE 2 BOTOL DAN ESP 2 BOTOL
Total lebih kurang RM1500 masuk dlm akaun hari ni.. alhamdulillah.. dlm sehari..ni..:)
so my gurl.. itulah KEHEBATAN YA WAHAB... MAri kita amalkan.. berzikir selain usaha dan doa.. u all akn lalui apa yg kami lalui..:)

8) pengalaman Fateema Dzulkifli Kss (anak kepada cik puan Noraini Ahmad).

"...Bila bersama group undr master cery,dah tlalu byak dgr 'khebatan ya wahab dsbgnya'..dan cermin ajaib..bila dgr hanya dgn tgk dan bcakap2 dgn muka sendiri dlm cermin n membasahkan bibir dgn pujian2 kepadaNya leh dpt customer..tfikir 'betul ke ni?'..Selama ni mama biasa bc ya wahhab x100..so orders abit slow..padanla dgn usaha yg memadai je..So nak djadikan cerita..Tadi boring jaga spm so put my faith to the test..ya wahhab x1000 dan cermin ajaib x1 'saya cantík,saya hebat,semua org nk beli dgn saya,10org akan beli dgn sy arini..wlau ketawa fikir imposible..tp cuba positif blik..hati 100% no doubt..tenang je ati..

What happen?Bjaya jual pd pengawas spm sorang..padahal cakap selamba2 je..

Bila balik..what happen next???inbox Fb teem yg slalu kosong je PENUH! penuh ngn pertanyaan sampai penat..tahap taknak dh check inbox risau ada yg pm (wow! Tak pernah rasa penat mcm ni) ..n sales pun ada,cepat lak tu bt payment..kira rasa cukupla 10org yg tanya bout shaklee today..sama ngn rahsia cermin ajaib..
 _______________________________________

 9) pengalama saya Zamzalina (Cucu cery anak kpd Bazlia )
Saya pun dah mula terasa kehebatan sifat Allah YA WAHHAB nie...memula mmg nak down sebab sale mcm kurang..dah risau dalam hati..takut -takut tkder sale bulan nie..rasa mcm fedup..lps tu teringat kata-kata- kak cery ms seminar hr tu..BERTAHAN DLM SETAHUN ...baru fikir nak let go or go on..saya bersemangat semula.2/3 hari saya berzikir sekurang-kurangnya 300-1000 ya wahhab after solat 5 waktu . Husband pulak demam tetiber, cirit birit, muntah, sakit kepala, sakit pinggang sampai tak boleh bangun..dan doktor suspek denggi..Ya Allah ..pilu rasa hati...dugaan demi dugaan..Tp saya tetap teruskan zikir..dan saya berharap ada jugak sale masuk..walaupun dlm hati risau apa akan jadi lepas nie..mcm2 dlm minda sy..tentang BIZ..tentang SOMI..Tentang Family...Tapi mmg betul zikir nie memberikan rezeki yang kita tak sangka...HARI INI..saya terima CALL/SMS/ utk order baru dan repeat order dari cust..datang..ada juga yg dh order..tapi belum send..nak tambah lagi order..SYUKRAN...YA Allah..dan suami pula Alhamdulilah semakin sihat selepas saya bagi makan NUTRIFERON..mmg benar ALLAH kata, jika manusia kembali memohon pertolongan kepadaKU..Aku akan bantu..ok itu jew yg saya nak kongsi .. masih sebak.sbb.terlalu gembira ;)

.Terima kasih kepada semua yg berkongs.. semoga membakar yg lain utk ISTIQAMAH .. Seperti yg sy share dlm kelas baru2 ni...amalkanlah zikir ya wahhab (min300x sehr, ..jika bole 1000x sehari) dan ckp dpn cermin ajaib anda..sebut apa yg anda nak ,,yg positif ya... buat setiap hari ISTIQAMAH...sy ulang ISTIQAMAH.. bukan bile2 suke jer....

Nampak tak? JIka anda letakkan pergantungan speenuhnya padaNYA.. pasti hati lebih tenang dan rezeki akan lebih mudah utk anda kutip.... kerana Ya Wahhab bermaksud Maha Pemberi.... jadi amalkan sampai meresap ke hati... amalan2 ni semua kene konsisten dgn usaha yg berterusan.. bukan sekadar duduk tak buat ape zikir je.,, salah konsep gak tu...

Oh ya... walau apa jua amalan yg kita amalkan.. PASTIKAN ISTIQAMAH yer..amalkan dari hatii. bukan sbb terpaksa...bukan sbb saya suruh... HAVE FAITH in ALLAH..
yg benar
MamaFaiz

Thursday, October 17, 2013

SET MENGAWAL KOLESTEROL





1. OmegaGuard




  • pengambilan asid lemak omega 3 seperti EPA dan DHA boleh mengurangkan risiko penyakit jantung.
  • memperbaiki kesihatan kardiovaskular disamping memelihara tekanan darah dan paras trigliserida dan kolesterol yang normal.
  • merendahkan kolesterol dan menghindar pembekuan darah di dalam badan.



2. Garlic
  • membantu mengekalkan tekanan darah yang normal dan paras kolesterol.
  • menggalakkan kesihatan kardiovaskular.
  • menurunkan kolesterol LDL ,trigliserida dan kelikatan darah.
  • meningkatkan HDL,menghalang stok dan penyakit koronari.


3.Vitamin E complex
  • Melindungi jantung,melindungi sel darah merah untuk mengelakkan pegasidan lipid.
  • meningkatkan kolesterol HDL.
  • mengurangkan tekanan darah tinggi.
  • sejenis antioksidan kuat yang boleh larut dlm lemak dimana ia menyokong kesihatan jantung.


4. Lecithin
  • pemecahan lemak dan kolesterol, bertindak sbg pembersih salur darah.
  • membantu mengemulsi dan metabolisma lemak,kolesterol dan trigliserida dalam tubuh.
  • menghalang tekanan darah tinggi dengan menghalang arteriosklerosis.
  • menggalakkan peredaran darah.


  • Menyokong penghasilan tenaga bagi jantung
  • Menggalak dan melindungi arteri sihat terhadap pengoksidaan LDL
  • Meningkatkan peredaran darah
  • Membantu menambah dan mengekalkan paras CoQ10 di dalam darah.

BEAUTIFUL RECITATION

RECITING THE QURAN

1) Al Nawawi wrote in his book al Adhkaar, “Know that the reciting of the Quran is the most stressed of the words of remembrance. One must read it continuously and not pass any day or night without reading it.”

A Copy of The Quran at Museum Of Natural History NY by *Muhammad*

2) The Messenger of Allah (peace be upon him) said, “Read the Quran, for it will come as an intecessor for its companion. Read [in particular] the two flowers: al-Baqara and al-Imraan,,” (Recorded by Muslim.)

3) It is recommended to read soorah al Baqara [in particular]. This is because of the hadith, “Certainly, Satan flees from the house in which soorah al-Baqara is recited.” (Recorded by Muslim.)

4) It is recommended to read soorah al- Kahf on Fridays, based on the hadith, “Whoever reads soorah al-Kahf on Friday will have a light for him between the two Fridays.” (Recorded by al-Haakim. This hadith has been narrated through different chains which support eachother. They, taken as a whole, indicate that it is sanctioned to recite soorah al-Kahf on Fridays.)

5) It is recommended to memorize the first ten verses of soorah al-kahf because the Prophet (peace be upon him) said, “The one who memorizes the first ten verses of soorah al-Kahf will be protected from the anti-Christ.” (Recorded by Muslim.)

6) It is recommended to recite Soorah al-Mulk, based on the hadith, “There is a soorah of the Quran that consists of thirty verses and it interceded for a man until he was forgiven because of it. It is the soorah [that begins], ‘Blessed be the One whose Hand is the Dominion.’” (Recorded by al-Tirmidhi and al-Haakim.) According to al-Albani, this hadith is hasan. see sahih al jaami, vol. 1 pp.420-421.

7) It is recommended for one to beautify his voice upon reaing the Quran. This is based on the Prophet’s statement, “Allah does noot listen to anything as He listens to the recitation of the Quran by a Prphet who recites it in an attractive audible sweet sounding voice.” (Recorded by al-Bukhari and Muslim.)

Taken from the book Words of Remembrance and Words of Reminder. By Dr. Saalih ibn Ghaanim al-Sadlaan.

Related posts:

  1. Do not Run Away from Quran "It is recommended for every Believing man and woman to...
  2. True Story of a Young Girl Reciting Ayat-ul-kursi When the young Muslim girl reaches home she tells her...
  3. Quran Bearers: Nobles of this Ummah : ‘Indeed Allah has people from amongst Mankind. The people...

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Belajar Tajwid Al Quran bersama Dato' Hasan